niedziela, 17 lipca 2011

WP#121 Bagietki marchewkowe 7 ziaren

Zaczyn
·        85g mąki pszennej chlebowej
·        85g wody
·        1/8 łyżeczki drożdży
·        1/8 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy, zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę i chowamy do lodówki na całą noc.
Namaczane ziarna
·        85g mieszanki 7 różnych ziaren; płatki owsiane, sezam, słonecznik, siemię, otręby żytnie, otręby orkiszowe.
·        85g wody
Mieszamy i zostawiamy na 2 godziny
Ciasto właściwe:
·        260 g mąki pszennej chlebowej
·        170 g wody
·        8 g soli
·        7 g suszonych drożdży
·        10g słodu
·        115-120g tartej marchewki
·        170g zaczyny
·        170g namoczonych ziaren
Starłam marchew, odcisnęłam sok i uzupełniłam sok wodą do 170g. Wymieszałam najpierw wszystkie składniki oprócz marchwi i ziaren. Do wyrobionego ciasta dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam mikserem około 5-7 minut. Odstawiłam do fermentacji na 90 minut. Złożyłam w połowie tego czasu. Podzieliłam na 3 i uformowałam bagietki. Ułożyłam na foremce wysypanej otrębami żytnimi.Odłożyłam na godzinę do ponownego wyrastania.W tym czasie nagrzałam piec do 250 st.C Wyrośnięte bagietki piekłam 30minut w temp. 230 st.C z parą. Wystudziłam na kratce.

poniedziałek, 4 lipca 2011

Nie lubię agrestu...

... jest pyszny na surowo, ale trudno zrobić z niego coś. Sok? Kompot? Może ciasto? Znalazłam przepis na śliczne słodko-kwaśne babeczki z agrestem i bezą na blogu niezawodnej Doroty. Są przepyszne!

 

Słodko - kwaśne babeczki z agrestem i bezą

Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1  jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   36 sztuk agrestu
Na bezę:
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

niedziela, 3 lipca 2011

Bułki z suszonymi pomidorami

Bułki pyszne i długo świeże, mimo, że na drożdżach.

 Składniki na 10 bułek:

  • 350 ml wody
  • 2  łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g drożdży świeżych
  • 115 g suszonych pomidorów w oliwie (sun-dried tomatoes in oil), posiekanych 
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić* (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
* z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn

sobota, 2 lipca 2011

Pasta jajeczna

Przepis od mojej siostry. Odkąd kupuje tylko "wsiowe" jajka od kur zielononóżek robię ją co jakiś czas.
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek szczypiorku
 Jajka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. szczypiorek posiekać. Dodać łyżkę majonezu (nie więcej!). Wymieszać. Solić na kanapce.

piątek, 1 lipca 2011

Bakłażany w śmietanie

Przepis pochodzi z programu "Podróże Roberta Makłowicza", odcinek 33 pt. "Podolskie smaki". Od kilku lat gotuje tę zupę i zachwycają się nią wszyscy: grzybowy smak bakłażanów, słodkie pomidory, mięsiste ziemniaki, kremówka i zielona pietruszka. Rewelacja!

Bakłażany w śmietanie

·       2 bakłażany
·       4 ziemniaki
·       4-5 pomidorów (puszka pomidorów krojonych bez skórki)
·       ½  papryczki peperoni
·       2 łyżki oleju
·       1 szklanka słodkiej śmietany (może być kwaśna 18%)
·       1 porcja bulionu drobiowego w kostce
·       2 szklanki bulionu jarzynowego
·       pęczek posiekanej natki pietruszki
·       sól

Na patelni rozgrzewamy olej.
Bakłażany kroimy w grubą kostkę i solimy. Zostawiamy, aż puszczą sok.
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, układamy na ręczniku papierowym, a następnie wrzucamy na olej. Obsmażamy je na patelni i zrumieniamy je na ostrym ogniu - krótko, po czym przekładamy do garnka, pozostawiając tłuszcz na patelni.
Do rondla wrzucamy kostkę, wlewamy wodę, obrane ze skórki, pokrojone grubo pomidory oraz papryczkę peperoni (wrzucam w całości, ponieważ później łatwo ja wyjąć).
Bakłażany układamy na papierowym ręczniku i osuszamy z gorzkiego soku. Obsmażamy na pozostałym oleju. Nie dolewamy więcej, ponieważ bakłażany spijają każdą ilość tłuszczu.Dorzucamy do garnka.
Dusimy całość 15 minut. Doprawiamy solą i wlewamy śmietanę (kwaśną trzeba zahartować).
Na talerzach posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.