Ciasto
3 jajka
¾ szklanki cukru
cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy
¾ szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 ½ łyżeczka proszku
do pieczenia
1 łyżka oleju
Nagrzać piekarnik do 180°C. Ubić
białka na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Następnie obie
mąki, kakao i olej. Wyłożyć tortownicę krążkiem papieru. Piec 25 — 30 min. Wystudzić. Przeciąć na pół.
Masa:
9 łyżek likieru kawowego (kawa + wódka)
2 łyżeczki żelatyny
250ml śmietany 30%
½ kg twarożku śmietankowego
1 opakowanie mascarpone
½ szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
5 łyżek mleka
½ kg wydrylowanych wiśni z kompotu
galaretka wiśniowa
Spód tortu skropić likierem
kawowym. Żelatynę namoczyć w mleku. Ogrzać, żeby się rozpuściła. Śmietanę ubić
na sztywno. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie
połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszać z bitą śmietaną. Dolny placek włożyć
do tortownicy i przełożyć ½ kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu. Ciasto
wstawić do lodówki na 2 godz. Wiśnie ułożyć na torcie. Galaretkę przygotować wg
przepisu*, wystudzić, cienką strużką polać owoce i wstawić ½ godz. do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz