środa, 2 stycznia 2013

Torcik tiramisu z wiśniami

Ciasto
3 jajka
¾ szklanki cukru 
cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy
¾  szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 ½  łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju 

Nagrzać piekarnik do 180°C. Ubić białka na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Następnie obie mąki, kakao i olej. Wyłożyć tortownicę krążkiem papieru.  Piec 25 — 30 min. Wystudzić. Przeciąć na pół.

Masa:
9 łyżek likieru kawowego (kawa + wódka)
2 łyżeczki żelatyny
250ml śmietany 30%
½ kg twarożku śmietankowego
1 opakowanie mascarpone
½  szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
5 łyżek mleka
½ kg wydrylowanych wiśni z kompotu 
galaretka wiśniowa

Spód tortu skropić likierem kawowym. Żelatynę namoczyć w mleku. Ogrzać, żeby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszać z bitą śmietaną. Dolny placek włożyć do tortownicy i przełożyć ½ kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz. Wiśnie ułożyć na torcie. Galaretkę przygotować wg przepisu*, wystudzić, cienką strużką polać owoce i wstawić ½  godz. do lodówki.

* - galaretkę przygotowuje na kompocie wiśniowym, mam specjalnie do tego tortu zaprawione wiśnie. 
 PS. Torcik zdecydowanie smaczniejszy, niż zdjęcie pokazuje! Zrobiłam zdjęcie, póki mam czego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz