W najbliższy weekend ja gospodarzę w Weekendowej Piekarni. Proponuję bagietki z makiem i cebulką - hit w domu i wśród moich koleżanek. Przepis z blogu White Plate.
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g pszennej razowej
- 8 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
- duża cebula zeszklona na oliwie
- łyżeczka maku
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody
Mąkę wymieszać z makiem i solą, a drożdże cukier z wodą. Mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie wraz z oliwą. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Mam foremkę na 3 bagietki gładką, kupiona w sklepie MniamMniam, wykładam folią zakupiona w Lidlu, pokrytą teflonem). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C. Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut (lub mniej)- należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób. Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Mam foremkę na 3 bagietki gładką, kupiona w sklepie MniamMniam, wykładam folią zakupiona w Lidlu, pokrytą teflonem). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C. Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut (lub mniej)- należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób. Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zapraszam, niech nam się upiecze i smacznego!
Zaproszenie na GS już jest :) Bardzo smakowity kąsek nam wybrałaś :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/02/podsumowanie-wp-103-i-zaproszenie-wp.html
Pyszny przepis wybrałaś, bagietki są wspaniałe!:)
OdpowiedzUsuńkocham bagietki <3 !
OdpowiedzUsuńA ja w ogóle nie potrafię ich zrobić! buuuuuuu
OdpowiedzUsuń