środa, 2 lutego 2011

Gospodarzę w Weekendowej Piekarni #104

W najbliższy weekend ja gospodarzę w Weekendowej Piekarni. Proponuję bagietki z makiem i cebulką - hit w domu i wśród moich koleżanek. Przepis z blogu White Plate.
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g pszennej razowej
  •  8 g drożdży świeżych
  •  2 łyżki oliwy
  • duża cebula zeszklona na oliwie
  •  łyżeczka maku
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  •   250 ml wody

  Mąkę wymieszać z makiem i solą, a drożdże cukier z wodą. Mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie wraz z oliwą. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. 


Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Mam foremkę na 3 bagietki gładką, kupiona w sklepie MniamMniam, wykładam folią zakupiona w Lidlu, pokrytą teflonem). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C.  Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut  (lub mniej)- należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.  Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 Zapraszam, niech nam się upiecze i smacznego!

4 komentarze:

  1. Zaproszenie na GS już jest :) Bardzo smakowity kąsek nam wybrałaś :)
    Dzięki :)
    http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/02/podsumowanie-wp-103-i-zaproszenie-wp.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis wybrałaś, bagietki są wspaniałe!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja w ogóle nie potrafię ich zrobić! buuuuuuu

    OdpowiedzUsuń