W tym tygodniu do pieczenia w Weekendowej Piekarni zaprosiła Mirosix z Gotowania pod gruszą. Zaproponowała fiński chleb z kardamonem i włoski chleb ziołowy. Znając upodobania moich domowników (w szczególności Antoniego), upiekłam włoski chleb z ziołami. Zmodyfikowałam ciut przepis oczywiście i upiekłam 1 bochenek :)
WP#103 Włoski chleb z ziołami
na 1 bochenek
- 6 g drożdży świeżych
- 1 ½ szklanki ciepłej wody
- ½ łyżki soli
- 2 szklanki mąki chlebowej
- ½ szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut.
Wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek.
Wymieszać 1½ szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Ciasto ponownie zagnieść i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować owalny bochenek chleba, umieścić go w keksówce, odstawić na ok. 30 minut. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut.
Uwagi:
Smaczny chlebuś, z miękkim środkiem i chrupiąca skórką.
Smaczny chlebuś, z miękkim środkiem i chrupiąca skórką.
Ja mieszam zioła, czosnek i oliwę, rozciągam ciasto, smaruję mieszanką i niedbale zawijam. Chleb wtedy przenika aromatem ziół i czosnku (i nie przypala się na wierzchu). Zamiast pietruszki, bazylii i oregano daję zioła prowansalskie i też jest pyszny.
Keksówki nie smaruję.
A we środę.... zapraszam serdecznie!
Dziekuje za wspolne pieczenie. Ciesze sie, ze spodobala Ci sie ta propozycja. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń