niedziela, 30 stycznia 2011

WP#103 Włoski chleb z ziołami

W tym tygodniu do pieczenia w Weekendowej Piekarni zaprosiła  Mirosix z Gotowania pod gruszą. Zaproponowała fiński chleb  z kardamonem i włoski chleb ziołowy. Znając upodobania moich domowników (w szczególności Antoniego), upiekłam włoski chleb z ziołami. Zmodyfikowałam ciut przepis oczywiście i upiekłam 1 bochenek :)

WP#103 Włoski chleb z ziołami
na 1 bochenek
  • 6 g drożdży świeżych
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżki soli
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  •  ½ szklanki mąki pszennej razowej
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  2 łyżki oliwy
  •  ½ łyżeczki suszonego oregano
  •  ½ łyżeczki suszonej bazylii
  •  ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1  ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. 
Wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek. 
Wymieszać 1½ szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Ciasto ponownie zagnieść i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować owalny bochenek chleba, umieścić go w keksówce, odstawić na ok. 30 minut. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. 
Uwagi:

Smaczny chlebuś, z miękkim środkiem i chrupiąca skórką. 

Ja mieszam zioła, czosnek i oliwę, rozciągam ciasto, smaruję mieszanką i niedbale zawijam. Chleb wtedy przenika aromatem ziół i czosnku (i nie przypala się na wierzchu). Zamiast pietruszki, bazylii i oregano daję zioła prowansalskie i też jest pyszny.
Keksówki nie smaruję.
A we środę.... zapraszam serdecznie!

1 komentarz:

  1. Dziekuje za wspolne pieczenie. Ciesze sie, ze spodobala Ci sie ta propozycja. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń