Fantazyjne bułeczki
Składniki na 12 bułeczek:
· 475 g mąki pszennej chlebowej (dałam więcej pszennej 550)
· 2 łyżki miękkiego masła
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka soli
· 10 g drożdży świeżych
· 275 ml wody
Ponadto:
· żółtko do posmarowania (ja posmarowałam mlekiem)
· do posypania: mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:
· supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
· ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
· słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
· kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz