sobota, 1 stycznia 2011

Fantazyjne bułeczki

Z okazji Nowego Roku na drugie śniadanie zrobiliśmy z Antosiem fantazyjne bułeczki z blogu Doroty. Junior miał pole do popisu, lepił smarował, posypywał przyprawami. Świetna zabawa!

Fantazyjne bułeczki

Składniki na 12 bułeczek:
·        475 g mąki pszennej chlebowej (dałam więcej pszennej 550)
·        2 łyżki miękkiego masła
·        1 łyżeczka cukru
·        1 łyżeczka soli
·        10 g drożdży świeżych
·        275 ml wody
Ponadto:
·        żółtko do posmarowania (ja posmarowałam mlekiem)
·        do posypania: mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:
·        supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
·        ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
·        słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
·        kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;
Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz