Chlebki pita
- 250 g maki pszennej
- 10 g drożdży
- ćwierć szklanki mleka
- 1 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól
. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować cienko na 6 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na papierze dopieczenia, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.
Sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu "Winiary"
- 2 łyzki jogurtu naturalnego np. greckiego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- zioła prowansalskie
- sól
Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wg gustu. Pasuje nie tylko do gyrosa.
Razowe ciasto czekoladowe
Składniki:
80 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
60 g masła, o temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki wrzącej wody
Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy
dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem
do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 minut , sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować malinami.
Polewa czekoladowa:
40 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.
Ledwo udało mi się resztkę sfotografować, bo goście zachwyceni ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz