piątek, 28 stycznia 2011

Imieninowe menu

Jak co roku spotkałam się z moimi koleżankami: Magdą, Ania, Kasią i zaocznie (z zapalonymi oskrzelami) Edytą.Nie jestem monotematyczna, dlatego w menu same nowości: chleb pita z gyrosem, pomidorami, avocado, cebulą i sosem czosnkowym oraz razowe ciasto czekoladowe (z blogu Doroty).

Chlebki pita
  • 250 g maki pszennej 
  • 10 g drożdży 
  • ćwierć szklanki mleka 
  • 1 1/2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżka cukru  
  • 1/2 łyżeczka soli
 Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.  Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól
. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować cienko na 6 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na papierze dopieczenia, a wierzch posmarować białkiem lub wodą. 

Sos czosnkowy
  • 2 łyżki majonezu "Winiary"
  • 2 łyzki jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • zioła prowansalskie
  • sól
 Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wg gustu. Pasuje nie tylko do gyrosa.


Razowe ciasto czekoladowe
Składniki:
 80 g gorzkiej czekolady
 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka sody
 1/4 łyżeczki soli
 60 g masła, o temperaturze pokojowej
 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
 2 jajka
 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
 pół szklanki wrzącej wody

Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy
dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem
do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 minut , sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować malinami.
Polewa czekoladowa:
40 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.
 Ledwo udało mi się resztkę sfotografować, bo goście zachwyceni ciastem.

1 komentarz:

  1. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń