wtorek, 3 lipca 2012

Muffiny jagodowe


Składniki na 12 muffinek:
  • 300 g mąki 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 80 g miałkiego brązowego cukru 
  • 150 g świeżych lub mrożonych jagód (dałam więcej)
  • 1 roztrzepane jajko180 ml maślanki 
  • 125 ml oleju 
 Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 - 30 minut (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz