Składniki na 12 muffinek:
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g miałkiego brązowego cukru
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód (dałam więcej)
- 1 roztrzepane jajko180 ml maślanki
- 125 ml oleju
Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
W
jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim
mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody.
Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe
ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do
muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 -
30 minut (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez
5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz