wtorek, 12 listopada 2013

Chałka

Chałkę próbowałam piec wg różnych przepisów. Różnorodnie też ją zaplatałam. Oto przepis na najłatwiejszą w pieczeniu, splataną z 5 kawałków.
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1452578_649429848442593_509804790_n.jpg

Chałka (2 sztuki)
  • 20 g drożdży 
  •  1 szklanka mleka 
  •  1 jajko 
  •  30 g rozpuszczonego i wystudzonego masła lub oleju 
  •  szczypta soli 
  •  1/4 szklanki cukru 
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej (650g)

  • białko lub jajko lub mleko do posmarowania
  • kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru) lub mak,



Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 10 równych kawałków i uformować wałki i zapleść z nich chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz