sobota, 30 listopada 2013

Chleb tostowy

Junior zakochany w kanapkach robionych w opiekaczu. Skończył się problem ze wstawaniem (prawie)... Na hasło "Włączam opiekacz!". Wstaje i sam sobie robi kanapki. Przepis stąd. Upiekłam dwie sztuki, pokroiłam w kromki i zamroziłam.
  • 540 g mąki pszennej dowolnej
  • 310-320 g wody
  • 10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto - najłatwiej to zrobić mikserem. Kiedy będzie gładkie, przełożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej olejem roślinnym formy keksowej o długości 30 cm. Wierzch spryskać olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40-60 minut (ciasto podwoi objętość). W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st C. Na dno wsypać 1/2 szklanki kostek lodu. Zdjąć folię, wstawić chleb i piec 30 minut. Jeśli po tym czasie chleb jest rumiany, wyjmujemy go z formy, z powrotem wkładamy do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu wierzch można delikatnie spryskać wodą i położyć na kuchennej kratce, by ostygł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz