czwartek, 26 grudnia 2013

Mieszany chleb francuski

Przepis z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej. Inny sposób przygotowywania, ale poza długim czasem wyrastania chleb piękny i smaczny.

Mieszany chleb francuski
bochenek o wadze 1200g

  • 30g zakwasu żytniego
  • 100g mąki pszennej 700
  • 70g mąki żytniej 720
Sporządzić zaczyn: zakwas wymieszać z wodą i zakwasem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.  Powinien urosnąć i opaść.

  • 60g wody
  • 200g zaczynu
  • 600g maki pszennej 650 lub 700
  • 50g mąki żytniej 720
  • 350g letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Mąkę wymieszać z wodą i zostawić na 10 minut. Dodać zaczyn. Wyrabiać kilka minut dodać sól. Skorygować ilość mąki lub wody. Ciasto powinno być średnio ścisłe. Zrobić kulę, włożyć do wysmarowanej oliwą miski, szczelnie przykryć folią i odstawić na 3 godziny. W czasie wyrastania dwukrotnie wyjąć ciasto z miski i odgazować. Uformować bochenek, włożyć do koszyka wyłożonego ściereczka i wysypanego mąką. Odstawić na 3 - 4 godzin. Piekarnik rozgrzać do 240ºC i naparować. Chleb naciąć w kilku miejscach, wsunąć do piekarnika i piec 40 – 45 minut. Wystudzić na kratce. 

Piekłam 20 minut w temperaturze 240ºC, a następne 20 minut w temperaturze 210ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz