niedziela, 19 września 2010

Cebulowiec

Pyszne i tanie danie . Dość szybkie w przygotowaniu.

Ciasto (jak na pizzę)
100 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju/oliwy
1/2 łyżeczki soli

Zagnieść ciasto. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Posmarować tortownicę  oliwą lub olejem. Wyłożyć ciasto na kształt miski.

Nadzienie:
1 kg cebuli obranej i pokrojonej w półplasterki
2 łyżki oleju
200 g żółtego sera (ja dodałam trochę bałkańskiego i fety)
2 jajka
sól, pieprz, vegeta, zioła - opcjonalnie

Udusić cebulę na oleju, podlać wodą i odparować. Przyprawić solą, pieprzem, vegetą. Wystudzić. Dodać jajak i utarty/pokrojony/pokruszony ser. Wymieszać.
Włożyć nadzienie do drożdżowej miseczki i upiec, aż ciasto się zrumieni.
Podawać przestudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz