/na podst przepisu Daniela Leadera "Local Breads"/
· 200 g mąki pszennej
· 200 g mąki kukurydzianej
· 100 g drobnej mąki żytniej (użyłam typ 720)
· 350 g wody
· 1,5 łyżeczki soli
· 15 g świeżych drożdży
Wodę wlać do miski miksera, następnie dodawać mąki drożdże i sól. Miksować ok. 10 min. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przenieść je na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części i z każdej uformować okrągły bochenek. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępie ok. 8 cm. Oprószyć chlebki mąką kukurydzianą.
Odstawić bochenki do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 1,5-2 godziny. Powinny wyraźnie urosnąć. Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C. Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu. Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz