czwartek, 23 września 2010

Chlebki kukurydziane

Pyszne chlebki kukurydziane podpatrzone w Pracowni Wypieków. Z tego przepisu piekę 2 okrągłe bochenki. Pyszne!

/na podst przepisu Daniela Leadera "Local Breads"/

·      200 g mąki pszennej
·      200 g mąki kukurydzianej
·      100 g drobnej mąki żytniej (użyłam typ 720)
·      350 g wody
·      1,5 łyżeczki soli
·      15 g świeżych drożdży

Wodę wlać do miski miksera, następnie dodawać mąki drożdże i sól.  Miksować ok. 10 min. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przenieść je na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części i z każdej uformować okrągły bochenek. Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępie ok. 8 cm. Oprószyć chlebki mąką kukurydzianą.
Odstawić bochenki do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 1,5-2 godziny. Powinny wyraźnie urosnąć.  Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C. Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu. Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz