Składniki na 10 bułek:
- 350 ml wody
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g drożdży świeżych
- 115 g suszonych pomidorów w oliwie (sun-dried tomatoes in oil), posiekanych
Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić* (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
* z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz