Bakłażany w śmietanie
· 2 bakłażany
· 4 ziemniaki
· 4-5 pomidorów (puszka pomidorów krojonych bez skórki)
· ½ papryczki peperoni
· 2 łyżki oleju
· 1 szklanka słodkiej śmietany (może być kwaśna 18%)
· 1 porcja bulionu drobiowego w kostce
· 2 szklanki bulionu jarzynowego
· pęczek posiekanej natki pietruszki
· sól
Na patelni rozgrzewamy olej.
Bakłażany kroimy w grubą kostkę i solimy. Zostawiamy, aż puszczą sok.
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, układamy na ręczniku papierowym, a następnie wrzucamy na olej. Obsmażamy je na patelni i zrumieniamy je na ostrym ogniu - krótko, po czym przekładamy do garnka, pozostawiając tłuszcz na patelni.
Do rondla wrzucamy kostkę, wlewamy wodę, obrane ze skórki, pokrojone grubo pomidory oraz papryczkę peperoni (wrzucam w całości, ponieważ później łatwo ja wyjąć).
Bakłażany układamy na papierowym ręczniku i osuszamy z gorzkiego soku. Obsmażamy na pozostałym oleju. Nie dolewamy więcej, ponieważ bakłażany spijają każdą ilość tłuszczu.Dorzucamy do garnka.
Dusimy całość 15 minut. Doprawiamy solą i wlewamy śmietanę (kwaśną trzeba zahartować).
Na talerzach posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz