piątek, 1 lipca 2011

Bakłażany w śmietanie

Przepis pochodzi z programu "Podróże Roberta Makłowicza", odcinek 33 pt. "Podolskie smaki". Od kilku lat gotuje tę zupę i zachwycają się nią wszyscy: grzybowy smak bakłażanów, słodkie pomidory, mięsiste ziemniaki, kremówka i zielona pietruszka. Rewelacja!

Bakłażany w śmietanie

·       2 bakłażany
·       4 ziemniaki
·       4-5 pomidorów (puszka pomidorów krojonych bez skórki)
·       ½  papryczki peperoni
·       2 łyżki oleju
·       1 szklanka słodkiej śmietany (może być kwaśna 18%)
·       1 porcja bulionu drobiowego w kostce
·       2 szklanki bulionu jarzynowego
·       pęczek posiekanej natki pietruszki
·       sól

Na patelni rozgrzewamy olej.
Bakłażany kroimy w grubą kostkę i solimy. Zostawiamy, aż puszczą sok.
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, układamy na ręczniku papierowym, a następnie wrzucamy na olej. Obsmażamy je na patelni i zrumieniamy je na ostrym ogniu - krótko, po czym przekładamy do garnka, pozostawiając tłuszcz na patelni.
Do rondla wrzucamy kostkę, wlewamy wodę, obrane ze skórki, pokrojone grubo pomidory oraz papryczkę peperoni (wrzucam w całości, ponieważ później łatwo ja wyjąć).
Bakłażany układamy na papierowym ręczniku i osuszamy z gorzkiego soku. Obsmażamy na pozostałym oleju. Nie dolewamy więcej, ponieważ bakłażany spijają każdą ilość tłuszczu.Dorzucamy do garnka.
Dusimy całość 15 minut. Doprawiamy solą i wlewamy śmietanę (kwaśną trzeba zahartować).
Na talerzach posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz