czwartek, 30 czerwca 2011

Tarta z botwinką i kozim serem

Na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki wody
 Na nadzienie:
  • 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli
  • 2- 3 łyżki świeżego koperku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego)
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • 50 g śmietany
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo kilka plastrów koziego sera
Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm (w zależności od tego, jak duża jest botwina).
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę (by podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną drobno botwinę (buraczki kroimy na zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać polewę na tartę wypełnioną masą botwinkową. Wierzch obłożyć plasterkami koziego sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch zamieni się w rumianą skorupkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz