Na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki wody
Na nadzienie:
- 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli
- 2- 3 łyżki świeżego koperku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego)
- 100 g miękkiego koziego sera
- 50 g śmietany
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz
- dodatkowo kilka plastrów koziego sera
Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm (w zależności od tego, jak duża jest botwina).
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę (by podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną drobno botwinę (buraczki kroimy na zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać polewę na tartę wypełnioną masą botwinkową. Wierzch obłożyć plasterkami koziego sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch zamieni się w rumianą skorupkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz