Składniki na około 1 litr lodów:
- 2 cytryny (w sumie powinno być 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku)
- 600 ml gęstego jogurtu naturalnego (dałam grecki z LIDLA)
- 150 ml kremówki
- 100 g cukru pudru
- otarta skórka z cytryny do dekoracji (pominęłam)
Wycisnąć z cytryn sok. W naczyniu umieścić sok, kremówkę, jogurt, cukier i zmiksować. Mieszaninę dobrze schłodzić w lodówce. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wedle instrukcji jej producenta.
Lody można też wykonać bez maszyny: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu.
Ja robiłam bez maszyny. Cztery razy miksowałam w odstępach godzinowych, a następnie napełniłam foremki do lodówz IKEA i zostawiłam na noc w zamrażarce. Rano były gotowe!
Edit:
Kupiłam w Lidlu maszynę do lodów (cena 89,90zł) Po mrożeniu pojemnika przez 4 dni lody wyszły rewelacyjne!!!
Edit:
Kupiłam w Lidlu maszynę do lodów (cena 89,90zł) Po mrożeniu pojemnika przez 4 dni lody wyszły rewelacyjne!!!
Dzięki za namiary na foremki! Wreszcie wiem, gdzie się po nie wybrać :-)
OdpowiedzUsuńI wiem też chyba, jaki przepis wypróbuję jako pierwszy!
Ale w Katowicach i w Krakowie ich nie ma :( a w katalogu Betterware bardzo drogie...
OdpowiedzUsuńdomowe lody są najlepsze! te zapowiadają się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń