Mój autorski przepis z tego co w lodówce.
Biszkopt
3 jajka
3 łyzki cukru
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Okrągłą tortownicę wyłożyć krążkiem papieru. Nagrzać piekarnik do 175stopni.
Ubić białka ze szczypta soli, później dodawać żółtka i cukier. Na koniec mąki wymieszane z proszkiem. Upiec biszkopt w okrągłej foremce na złoty kolor. Wystudzić.
Masa serowa
500g serka twarogowego (z wiaderka)
200 g smietamy kremówki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
80 g cukru
Śmietankę ubić. Serek ubić z cukrem. Namoczyć żelatynę w mleku, a następnie rozpuścić pilnując, żeby się nie przypaliła. Dodać do sera i ubić. Połączyć z ubita kremówką. Wlać na biszkopt. Można wcisnąć kilka małych truskawek. Włożyć do lodówki na 2-3 godzin.
Połówki truskawek poukładać na serku. Po trochu zalewać truskawkową galaretką. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie podawać! Bardzo smaczne!
lubię takie twarożkowe z truskawkami!
OdpowiedzUsuń