Przepis z Lawendowego Domu. Na prezent! Niezbyt słodkie, maślane, dość smaczne.
Ciasteczka maślane z mąką razową
- 70 g mąki pszennej razowej
- 70 g mąki pszennej białej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią dałam 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)
- 80 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- dowolny dżem (u mnie z rokitnika)
Wymieszać w misce wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem i mlekiem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mąki. Ciasto zagnieść. Formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku zrobić kciukiem wgłębienie, napełnić je dżemem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 16-18 minut.
Uwagi:
- piekłam z podwójnej porcji;
- dałam za mało dżemu;
- chyba cukier zamiast ekstraktu byłby lepszy, bo ciut dosłodził by jeszcze ciasto.
założę się, że pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuń