Kiedyś kupiłam taką pizzę, gotową, mrożoną w Lidlu. Zasmakowała zarówno mnie jak i Antkowi. Ale niestety była w ofercie Tydzień Francuski, dlatego przeszukałam internet i znalazłam przepis. Przepis z blogu Simple Cooking Pleasures.
ALZACKA PIZZA Z BOCZKIEM I CEBULĄ
· 5 g drożdży
· 2 płaskie łyżeczki cukru (ok. 8 g)
· 150 g letniej wody
· 25 g oliwy
· 200 g mąki TIPO 'OO' (dałam mąkę pszenną 500)
· 50 g semoliny
· 5 g soli morskiej
· boczek wędzony
· cebula
· śmietana 18%
Drożdże z cukrem rozprowadzamy dokładnie w mieszance wody i oliwy. Odstawiamy na bok na 5 minut. Mąkę, semolinę i sól przesiewamy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z drożdżami i mieszamy wszystkie składniki do momentu, aż się połączą. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy, w razie potrzeby dodając trochę mąki. Zagniecione ciasto umieszczamy ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny, co pół godziny przebijając je i lekko wyrabiając.
Po tym czasie ciasto umieszczamy w lodówce to momentu, aż będzie nam potrzebne.
Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeżeli mamy taką możliwość- włączamy termoobieg. Boczek i cebulę kroimy. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część rozgniatamy lekko na placek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, po czym rozgniatamy na cieniuteńki placek, zostawiając rant. Powinno mieć grubość ok. 3-4 mm. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę i smarujemy cienką warstwą śmietany. Na wierzchu układamy boczek i cebulę. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 7-8 minut, do momentu aż ciasto lekko się zrumieni. Tak samo przygotowujemy następne pizze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz