Chleb z suszonymi pomidorami i ricottą
Składniki:
30g zakwasu żytniego
140g maki pszennej typ 650 (dałam 70g pszennej500 + 70 g pszennej750)
20g maki żytniej (najlepiej grubo mielonej)
90g letniej wody
Składniki na ciasto chlebowe:
400g mąki pszennej typ 650
30g maki żytniej
220g wody
1/2 łyżki soli
cały zaczyn
5 dużych suszonych pomidorów w oleju
1/2 opakowania serka ricotty ok 125g
Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą oraz zaczynem do całkowitego połączenia składników, dodać sól, i zagniatać ciasto przez kilka minut, ciasto powinno być średnio ścisłe. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, odgazować poprzez dociśnięcie i po troszku dodawać ser i pokrojone pomidory wrabiając w ciasto tak długo aż dodatki przestana uciekać podczas wyrabiania. Znowu dodać jakąś część dodatków i powtórzyć czynność wyrabiania do wykończenia całej ilości dodatków. Gdy ciasto będzie wygadało na naoliwione, ugniatać je poprzez uderzanie go o blat aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. Kiedy to wykonamy rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, formujemy prostokąt i następnie z każdej strony zawijamy ciasto do środka napinając dolną część, którą potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 240°C ok. 35-45 minut.
Uwagi:
Mimo, że ciasto było dość zwarte włożyłam je do keksówki. Owinęłam workiem i zostawiłam na 9 godzin w 12 stopniach. Pięknie wyrosło. Piekłam jak w przepisie. Troszkę się zrumienił, ale jak dla mnie bomba!
Chleb jest lekko kwaskowy, ale pyszny!
suszone pomidory.. uwielbiane.
OdpowiedzUsuńNo jaki piękny! mam nadzieje, że smakował...ja tez upiekłam drugi ale nie udał się bo padł mi piekarnik- grzałki górne wysiadły:-( uściski i dziękuję za udział
OdpowiedzUsuń