piątek, 13 maja 2011

Muffinkowy tydzień

Ekstra muffinki czekoladowe (z krówkami)
(przepis od pani Olgi, przepis autorski, po wielu próbach jest idealny; muffinki są lekkie, puszyste, rozpływają się w ustach - cytuję za autorką )
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •   ¾ szklanki cukru
  • 2 jajko
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 - 200g czekolady (im więcej kakao tym lepsza)
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami.
czekoladę połamać i rozpuścić na ciepło w ½ porcji mleka.  Do czekolady dodać resztę mleka, jajka i olej.
Suche składniki wymieszać w misce. Połączyć niedbale z mokrymi.
Nakładać do foremek. Do każdej muffinki dodałam po ½ krówki. 
Piec około 25 minut w 190°C.
 Pyszne! 
Muffinki z bananami
(przepis z sieci)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g bananów
  • 2 łyżki soku z cytryny
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami.
Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, dodać olej i jogurt. Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojone banany i wymieszać. Papilotki napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem do 160 st. C) i piec ok. 30 minut. 
Po przestygnięciu muffinki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą.

2 komentarze:

  1. b laszke kupuje na allegro w dziale modelarskim

    OdpowiedzUsuń
  2. Ufff :-) Zrobiliśmy z chlopcami zakupy - blaszki + papierowe wklady, pierwsza porcja muffinek z bananami upieczona i prawie zjedzona. Od jutra będziemy wypróbowywać kolejne przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń