Ekstra muffinki czekoladowe (z krówkami)
(przepis od pani Olgi, przepis autorski, po wielu próbach jest idealny; muffinki są lekkie, puszyste, rozpływają się w ustach - cytuję za autorką )
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajko
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka
- 100 - 200g czekolady (im więcej kakao tym lepsza)
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami.
czekoladę połamać i rozpuścić na ciepło w ½ porcji mleka. Do czekolady dodać resztę mleka, jajka i olej.
Suche składniki wymieszać w misce. Połączyć niedbale z mokrymi.
Nakładać do foremek. Do każdej muffinki dodałam po ½ krówki.
Piec około 25 minut w 190°C.
Pyszne!
Muffinki z bananami
(przepis z sieci)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 80 ml oleju roślinnego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g bananów
- 2 łyżki soku z cytryny
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami.
Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, dodać olej i jogurt. Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojone banany i wymieszać. Papilotki napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem do 160 st. C) i piec ok. 30 minut.
Po przestygnięciu muffinki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
b laszke kupuje na allegro w dziale modelarskim
OdpowiedzUsuńUfff :-) Zrobiliśmy z chlopcami zakupy - blaszki + papierowe wklady, pierwsza porcja muffinek z bananami upieczona i prawie zjedzona. Od jutra będziemy wypróbowywać kolejne przepisy :-)
OdpowiedzUsuń