niedziela, 5 czerwca 2011

Lody jogurtowo cytrynowe

Jak maniaczka wracam do blogu Doroty. Dzisiaj Lody jogurtowo-cytrynowe. A wkrotce inne...

Składniki na około 1 litr lodów:
  • 2 cytryny (w sumie powinno być 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku)
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego (dałam grecki z LIDLA)
  • 150 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • otarta skórka z cytryny do dekoracji (pominęłam)
Wycisnąć z cytryn sok. W naczyniu umieścić sok, kremówkę, jogurt, cukier i zmiksować. Mieszaninę dobrze schłodzić w lodówce. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wedle instrukcji jej producenta.
Lody można też wykonać bez maszyny: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu.
Ja robiłam bez maszyny. Cztery razy miksowałam w odstępach godzinowych, a następnie napełniłam foremki do lodówz IKEA i zostawiłam na noc w zamrażarce. Rano były gotowe!
Edit:
Kupiłam w Lidlu maszynę do lodów (cena 89,90zł) Po mrożeniu pojemnika przez 4 dni lody wyszły rewelacyjne!!!

3 komentarze:

  1. Dzięki za namiary na foremki! Wreszcie wiem, gdzie się po nie wybrać :-)
    I wiem też chyba, jaki przepis wypróbuję jako pierwszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale w Katowicach i w Krakowie ich nie ma :( a w katalogu Betterware bardzo drogie...

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe lody są najlepsze! te zapowiadają się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń