piątek, 2 września 2011

Ogórkowe szaleństwo

Bardzo lubię ogórki pod każdą postacią, no może z wyjątkiem konserwowych. Sama robię kiszone ( w weckach po babci), z chili, z curry i pieprzem, w musztardzie i ostatnie odkrycie (z bloga Karmelitki): ogórki w  przecierze pomidorowym.
Ogórki z curry i pieprzem
·      2,5 kg ogórków (bez obierania)
·      3 średnie cebule
·      2 łyżki soli
·      1,5 szklanki octu (440g)
·      1,5 szklanki cukru (400g)
·      1,5 szklanki wody (440g)
·      2 łyżeczki curry
·      2 łyżeczki pieprzu mielonego
·      2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
·      2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)

Ogórki pokroić w ćwiartki - na pół i jeszcze raz na pół (dla urozmaicenia kroiłam też w grube plastry), cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny (wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).
Ocet z cukrem zagotować, ostudzić. Wsypać pieprz, curry, słodką paprykę i gorczycę i wymieszać Zalać tym ogórki. W słoikach poukładać ogórki i cebulę, zalać zalewą. Pasteryzować 5-10 minut. 
Ogórki chilli  
przepis pochodzi z Jugosławii
·        5 kg ogórków (bez obierania)
·        6 łyżek soli
·        2 szklanki octu
·        2 szklanki cukru
·        2 główki czosnku
·        4 łyżeczki chili
·        16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy

Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek)  Zostawić na 2-3 godziny ( wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).
Ocet z cukrem zagotować. Dodać czosnek (połowę pokroić ,a połowę dodać w całości), olej i chili (ja daję 4 łyżeczki, ale można dać więcej). Zalać tym ogórki.Wymieszać. Czekać aż wystygnie. Zalać tym ogórki na 12 godzin. Po 12 godzinach włożyć do słoików i zalać pozostałą zalewą. Słoiki wstawić do garnka w zimnej wodzie. Od momentu zagotowania czekać 15 minut. Wyłączyć. Sprawdzić czy nie ciekną. Po 3 dniach są gotowe do spożycia. Ostrożnie z chilli, jeśli ktoś lubi bardzo ostre to 6 łyżeczek,  ja jednak sypię zawsze 4 i jest ok. Życzę smacznego.
Ogórki w musztardzie
·        2 kg ogórków(bez obierania)
·        1 litr wody
·        2,5 łyżki  soli
·        1 szklanka octu
·        1 szklanka cukru
·        1 musztarda
·        Ziele angielskie
·        Pieprz
·        Liść laurowy

Ogórki włożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Lekko przestudzoną zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować 3-5 min. od zagotowania.
 
Ogórki w pomidorowej zalewie
·        6 kg ogórków (bez obierania)
·        1/2 kg cebuli
·        4 łyżki soli
·        posiekana natka pietruszki
·        1,5 szklanki octu
·        2 szklanki cukru
·        1 szklanka oleju
·        1 szklanka wody
·        400g koncentratu pomidorowego
·        liść laurowy
·        ziele angielskie
Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam. Składniki na zalewę zagotowałam razem. Do umytych słoików wsypałam wymieszane warzywa, zalewając co jakąś warstwę zalewą. Zakręciłam słoiki. Gotowałam je 10-15 minut od momentu zagotowania.

1 komentarz:

  1. Ale mi smaka na ogórki zrobiłaś :) Moja mama robi takie czosnkowo-paprykowe i najlepsze są te najbardziej czosnkowe, podobnie jest z kiszonymi :) W curry też pychota.

    OdpowiedzUsuń