Bardzo lubię ogórki pod każdą postacią, no może z wyjątkiem konserwowych. Sama robię kiszone ( w weckach po babci), z chili, z curry i pieprzem, w musztardzie i ostatnie odkrycie (z bloga Karmelitki): ogórki w przecierze pomidorowym.
Ogórki z curry i pieprzem
· 2,5 kg ogórków (bez obierania)
· 3 średnie cebule
· 2 łyżki soli
· 1,5 szklanki octu (440g)
· 1,5 szklanki cukru (400g)
· 1,5 szklanki wody (440g)
· 2 łyżeczki curry
· 2 łyżeczki pieprzu mielonego
· 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
· 2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)
Ogórki pokroić w ćwiartki - na pół i jeszcze raz na pół (dla urozmaicenia kroiłam też w grube plastry), cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny (wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).
Ocet z cukrem zagotować, ostudzić. Wsypać pieprz, curry, słodką paprykę i gorczycę i wymieszać Zalać tym ogórki. W słoikach poukładać ogórki i cebulę, zalać zalewą. Pasteryzować 5-10 minut.
Ogórki chilli
przepis pochodzi z Jugosławii
przepis pochodzi z Jugosławii
· 5 kg ogórków (bez obierania)
· 6 łyżek soli
· 2 szklanki octu
· 2 szklanki cukru
· 2 główki czosnku
· 4 łyżeczki chili
· 16 łyżek oleju bądź też szlachetniejszej oliwy
Ogórki pokroić w ćwiartki na pół ( na ósemki), zasypać solą(6łyżek) Zostawić na 2-3 godziny ( wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).
Ocet z cukrem zagotować. Dodać czosnek (połowę pokroić ,a połowę dodać w całości), olej i chili (ja daję 4 łyżeczki, ale można dać więcej). Zalać tym ogórki.Wymieszać. Czekać aż wystygnie. Zalać tym ogórki na 12 godzin. Po 12 godzinach włożyć do słoików i zalać pozostałą zalewą. Słoiki wstawić do garnka w zimnej wodzie. Od momentu zagotowania czekać 15 minut. Wyłączyć. Sprawdzić czy nie ciekną. Po 3 dniach są gotowe do spożycia. Ostrożnie z chilli, jeśli ktoś lubi bardzo ostre to 6 łyżeczek, ja jednak sypię zawsze 4 i jest ok. Życzę smacznego.
Ogórki w musztardzie
· 2 kg ogórków(bez obierania)
· 1 litr wody
· 2,5 łyżki soli
· 1 szklanka octu
· 1 szklanka cukru
· 1 musztarda
· Ziele angielskie
· Pieprz
· Liść laurowy
Ogórki włożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Lekko przestudzoną zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować 3-5 min. od zagotowania.
Ogórki w pomidorowej zalewie
· 6 kg ogórków (bez obierania)
· 1/2 kg cebuli
· 4 łyżki soli
· posiekana natka pietruszki
· 1,5 szklanki octu
· 2 szklanki cukru
· 1 szklanka oleju
· 1 szklanka wody
· 400g koncentratu pomidorowego
· liść laurowy
· ziele angielskie
Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam. Składniki na zalewę zagotowałam razem. Do umytych słoików wsypałam wymieszane warzywa, zalewając co jakąś warstwę zalewą. Zakręciłam słoiki. Gotowałam je 10-15 minut od momentu zagotowania.
Ale mi smaka na ogórki zrobiłaś :) Moja mama robi takie czosnkowo-paprykowe i najlepsze są te najbardziej czosnkowe, podobnie jest z kiszonymi :) W curry też pychota.
OdpowiedzUsuń