niedziela, 13 listopada 2011

Słodki rudzielec

Z dedykacja dla Kasi, która chciała upiec ciasto z marchewką. (Przepis z jakiejś gazety, tutuł oryginalny :))
      ·        200g mąki
·        200 g cukru
·        6 g sody
·        ¼  łyżeczki soli
·        ½  łyżki cynamonu
·        ¼ łyżki gałki muszkatołowej (dałam mniej)
·        200 ml oleju
·        3 jajek
·        200g drobno startej marchewki

Nagrzewamy piec do 160°C. Formę keksówkę smarujemy masłem.Piekłam w silikonowej foremce, bez smarowania.
Suche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej delikatnie ubijamy jajka, dodajemy olej i utarta marchewkę. Wlewamy do suchych składników i mieszamy, aż wszystko się połączy. Napełniamy formę ciastem i pieczemy około godziny.Wystudzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Mi się coś plącze jeszcze że można by pestki dyny dodać.
    A jak bym chciała w prodiżu upiec to też koło godziny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Problem z pieczeniem spodu... Myślę, że krócej, bo prodiż ma większą powierzchnię :)

    OdpowiedzUsuń