niedziela, 6 listopada 2011

Rogaliczki twarogowe

(około 80 sztuk)
W ubiegłym roku piekłam rogaliki marchewkowe w Weekendowej Cukierni. Teraz modyfikacja przepisu.
250 g twarogu (używam tłustego)
250 g margaryny
2 szklanki mąki (lub ciut więcej, w zależności od wilgotności sera)

na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa lub morelowa (lub przecier z róży)

do posypania: 2-3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść. Dzielę ciasto na 10 kawałków i toczę z nich kulki. Podsypując mąką wałkuję każdą kulkę na krążek i rozcinam na 8 "trójkątów". Nakładam odrobinę konfitury z róży. Zawijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej papierem zawiniętym rożkiem do spodu.Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem, chociaż to nie jest konieczne.
Rogaliki rewelacyjne!  Chrupiące i słodkie w sam raz :) na następny dzień nabierają wilgoci.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz