(około 80 sztuk)
250 g twarogu (używam tłustego)W ubiegłym roku piekłam rogaliki marchewkowe w Weekendowej Cukierni. Teraz modyfikacja przepisu.
250 g margaryny
2 szklanki mąki (lub ciut więcej, w zależności od wilgotności sera)
na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa lub morelowa (lub przecier z róży)
do posypania: 2-3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść. Dzielę ciasto na 10 kawałków i toczę z nich kulki. Podsypując mąką wałkuję każdą kulkę na krążek i rozcinam na 8 "trójkątów". Nakładam odrobinę konfitury z róży. Zawijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej papierem zawiniętym rożkiem do spodu.Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem, chociaż to nie jest konieczne.
Rogaliki rewelacyjne! Chrupiące i słodkie w sam raz :) na następny dzień nabierają wilgoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz