niedziela, 16 października 2011

Światowy Dzień Chleba 2011

Z tej okazji u mnie chleb kielecki z ziemniakami i maślanką.

Chleb kielecki

od Tatter
  • 200g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (zmielonych)
  • 200g maślanki
  • 6 łyżek żytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji

  • 200g mąki żytniej białej (lub średniej)
  • 300g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej (np. Manitoby)
  • 1 łyżka soli



Ziemniaki wymieszać z maślanką i zakwasem.

Zostawić na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.

Następnie dodać obie mąki i sól i wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut).

Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie której ciasto złożyć należy dwukrotnie.

Potem zawinąć owalny bochenek i złączeniem do góry, umieścić go w koszu.

Chleb wyrasta nieco ponad godzinę.

Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć.

Piec z parą, 15 minut w 250C, później kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz