wtorek, 4 października 2011

Tort orzechowy

Pyszny tort orzechowy z maślaną masą. Wyszedł bardzo duży, dlatego następnym razem upiekę z 6 jajek, trzy blaty po dwa jajka każdy.


Biszkopt orzechowy
8 jajek (białka + żółtka)
1,5 szklanki cukru
 2 szklanki mąki krupczatki
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek wody
szczypta soli

Włączyc piekarnik na 180°C. Wyłożyć tortownicę 26 cm krążkiem papieru do pieczenia.
Ubić 4 białka białka na sztywna pianę ze szczypta soli. Dodawać 3/4 szklanki cukru oraz żółtka naprzemiennie nadal ubijając. Dodać 1 szklankę orzechów, 1 szklankę mąki krupczatki, 4 łyżki wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wlać do formy. Piec na złoty kolor około 25-30 minut.
Tak samo upiec drugi biszkopt. Ostudzić. Przekroić każdy na dwie części.

 

Masa maślana
3 jajka
700 g masła
1 1/2 szklanki cukru 
łyżeczka ekstraktu waniliowego ew. cukier wanilinowy
Jajka ubić na parze z cukrem, ubijając ostudzić. Do zimnej mieszanki dodawać nadal ubijając miękkie masło oraz ekstrakt waniliowy.

Ponch
300 ml mocnej herbaty ostudzonej
100 ml wódki
Nasączyć blat, przełożyć masą. Nałożyć kolejny blat, przełożyć masą. tak samo z trzecim i czwartym blatem. Całość tortu posmarować masą. Udekorować wg uznania.

 
 
 

1 komentarz:

  1. właśnie jestem w trakcje robienia biszkoptu na ten tort :) pierwszy wyszedł idealnie ale drugi za 15 min bede dopiero wyciągać a zauważyłam,że opadł już w piekarniku - czy będzie to zakalec i jak to uratować - dłużej piec? :(

    OdpowiedzUsuń