Rogaliki marchewkowe
200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
kostka masła lub margaryny
2 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru
na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa lub morelowa (lub przecier z róży)
Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.
Rogaliki rewelacyjne! Chrupiące i słodkie w sam raz :)
Jaką masz fajną matę do wałkowania;)
OdpowiedzUsuńPrawda, że fajne te rogaliki?
Dziękuję, że się do nas przyłączyłaś:)
Mata z Tupperware :) Zwijalna, tylko noża do niej nie można używać. Mam specjalny "nożyk" plastikowy. No i wałek, który można napełniać wodą :)Opłacalna inwestycja!
OdpowiedzUsuń