Chleb śmietanowy na liściu chrzanu
- 110 ml ciepłej wody
- 190 ml śmietany (użyłam 18%)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 8 g soli
- 3 liście chrzanu
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy odrobinkę cukru, zostawiamy na około 10 minut- drożdże muszą się uaktywnić.
Dodajemy mąkę, śmietanę, wodę, oliwę, sól i zagniatamy spójne, miękkie ciasto. Mikserem trwa to około 3 minut.
Przekładamy ciasto na wysłaną liściem chrzanu lnianą ściereczkę, zawijamy i wkładamy do durszlaka (bądź koszyka rozrostowego). Odstawiamy na około 1 h. W tym czasie rozgrzewamy garnek żeliwny w piekarniku w 250 st. C(około 30 minut). Zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie, uwaga! łatwo się poparzyć! przekładamy chleb- ważne, liść chrzanu musi być na spodzie chleba. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez około 40 minut w 230 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dalej dopiekamy, aby chleb się ładnie zarumienił. Smacznego!:)
Zdjęcia robione po zmroku z lampą :(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz