poniedziałek, 25 października 2010

Chleb śmietanowy na liściu chrzanu

Potrzebowałam przepis na w miarę szybki chleb, najlepiej w garnku. Olciaky vel Olcik mnie nie zawiodła. Chleb łatwy w wykonaniu, a i liście chrzanu znalazłam jeszcze całkiem ładne i zielone.

Chleb śmietanowy na liściu chrzanu
  • 110 ml ciepłej wody
  • 190 ml śmietany (użyłam 18%)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 8 g soli
  • 3 liście chrzanu


Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy odrobinkę cukru, zostawiamy na około 10 minut- drożdże muszą się uaktywnić.
Dodajemy mąkę, śmietanę, wodę, oliwę, sól i zagniatamy spójne, miękkie ciasto. Mikserem trwa to około 3 minut.
Przekładamy ciasto na wysłaną liściem chrzanu lnianą ściereczkę, zawijamy i wkładamy do durszlaka (bądź koszyka rozrostowego). Odstawiamy na około 1 h. W tym czasie rozgrzewamy garnek żeliwny w piekarniku  w 250 st. C(około 30 minut). Zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie, uwaga! łatwo się poparzyć! przekładamy chleb- ważne, liść chrzanu musi być na spodzie chleba. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez około 40 minut w 230 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dalej dopiekamy, aby chleb się ładnie zarumienił. Smacznego!:)

 Zdjęcia robione po zmroku z lampą :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz