Przeszukałam sieć i znalazłam kilka przepisów na żytni chleb na zakwasie. Dopasowałam proporcje do siebie.
Mój chleb żytni na zakwasie
- 500 g mąki żytniej 580 i 720 (pomieszałam)
- 100 g maki orkiszowej z pełnego przemiału
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
- 1 łyżeczka soli
- wody na wyczucie, żeby ciasto było zwarte i dało się łatwo formować w bochenek
Zmiksowałam wszystko w misce, podsypałam mąki na stolnicę i uformowałam bochenek. Blaszkę osypałam mąka i ułożyłam na niej chleb posypując również z wierzchu mąką. Wstawiłam chleb do pieca (30 stopni) na15 godzin. rano włączyłam piec na 200 stopni (z chlebem w środku). Piekłam godzinę, aż popękał i się zrumienił. Ostudziłam na kratce.
Moim zdaniem wypiek udany. Komisja w składzie Włodek, moja siostra i szwagier uznała jednogłośnie, że chleb smaczny mi wyszedł!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz