czwartek, 7 października 2010

Bułki na zakwasie

Uwielbiam bułki... mają dużo skórki w porównaniu z chlebem... są już podzielone jakby....
Dzisiaj upiekłam bułki na zakwasie z Pracowni Wypieków. Pyszne bułki, miękkie w środku, wilgotne, pachnące zakwasem, z chrupką skórką! Dzięki dodatkowi drożdży robi się wyjątkowo szybko. W sobotę spróbuje zrobić z czarnuszka zamiast pestek dyni.


Bułki na zakwasie
ok. 8 sztuk (ja zrobiłam 6 sztuk)

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej drobnej z pełnego przemiału
170 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży
2 łyżki pestek dyni

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz