środa, 27 października 2010

Wiedźmie Paluchy

Antoni  świętuje na języku angielskim Halloween. Dynię przyniosą inne dzieci, a my brrrr... wiedźmie paluchy. Antek zaproponował jeszcze zrobienie czerwonej polewy i maczanie każdego palca od strony bez paznokcia, ale myślę, że to byłby już za duży szok ;)

Wiedźmie Paluchy
Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam cukier wanilinowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (dałam 6 kropli olejku migdałowego)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał przecięty na pół w miejsce paznokcia.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz