Drożdżowe precle z makiem
Składniki: -ok. 200 g mąki
-24 g drożdży
-50 -55 g cukru
-100 ml śmietany 12%
-1 jajko i 1 żółtko
-7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania
Mąkę przesiej, dodaj masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach.
Wyszły pyszne. Mięciutkie, lekko słodkawe. Może powinnam troszkę dłużej poczekać, żeby wyrosły... ale i tak pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz