poniedziałek, 4 października 2010

Drożdżowe precle z makiem WP#86

Drożdżowe precle z makiem z Weekendowej Piekarni #86 były druga propozycją od Alicji. Upiekłam dzisiaj bardzo rano, żeby Antoni mógł zabrać do szkoły.

Drożdżowe precle z makiem
Składniki:
-ok. 200 g mąki
-24 g drożdży
-50 -55 g cukru
-100 ml śmietany 12%
-1 jajko i 1 żółtko
-7 g miękkiego masła

dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania

Mąkę przesiej, dodaj masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru na płynną masę, dodaj do całości wraz z resztą cukru. Wyrób elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zroluj; uformuj ósemki, ułóż je na blaszce i przykryj do lekkiego wyrośnięcia.

Posmaruj wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem i piecz do zrumienienia w 180 stopniach.

Wyszły pyszne. Mięciutkie, lekko słodkawe. Może powinnam troszkę dłużej poczekać, żeby wyrosły... ale i tak pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz