czwartek, 8 grudnia 2011

Zwibelkuchen

Pyszne "ciasto", danie kolacyjne, obiadowe, przekąska. Kiedyś znalazłam przepis w gazecie, ale oczywiście od razu zmodyfikowałam. Drożdżowe ciasto w kształcie miseczki wypełnione nadzieniem z doprawionej na pikantnie cebuli. uwielbiam z sosem paprykowym, Junior woli z keczupem :)

ciasto (jak na pizzę)
5 g drożdży 
 2 płaskie łyżeczki cukru (ok. 8 g) 
 150 g letniej wody 
 20 g oliwy 
 200 g mąki  pszennej chlebowej 750 
 50 g semoliny 
 5 g soli morskiej

Drożdże wymieszać z cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Dolać wodę i oliwę/olej. Wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia. Zostawiam najczęściej na noc w lodówce i przygotowuje dopiero rano.


nadzienie
5 średnich cebul
3 łyżki oleju
sól
pieprz
zioła prowansalskie
woda
10 dag sera żółtego
1 jajko
Obrać cebule, pokroić je na 4 części i pokroić w paseczki. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i dusić na wolnym ogniu, aż się zaszkli. Podlewam szklanką wody, dodać przyprawy i dusić, aż woda wyparuje.
Wystudzić.Dodać jajko i utarty żółty ser. Wymieszać.

Tortownicę 26 cm wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na tortownicę formując miseczkę. Rozgrzać piec do 180 °C. Poczekać, aż ciasto podrośnie i włożyć nadzienie.
Piec 20 - 25 minut. Podawać ciepłe lub zimne z ulubionym sosem, albo bez.

1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio tartę cebulową, trochę podobną, pycha:) To ciasto też na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń