Uroczy i delikatny włoski deser. Śmietanka, mleko i wanilia. Jako dodatek wiśnie w lekkim syropie.
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 ml pełnego mleka
- 80 g cukru
- świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy, wiśnie w lekkim syropie.
Żelatynę
zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić
wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę
kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub
ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać rum
i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6
mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć
kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub
najlepiej na całą noc. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami,
sosem karmelowym lub musem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz