sobota, 5 maja 2012

Panna cotta

Uroczy i delikatny włoski deser. Śmietanka, mleko i wanilia. Jako dodatek wiśnie w lekkim syropie.

PANNA COTTA
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • świeże maliny lub truskawki, mus lub sos owocowy, wiśnie w lekkim syropie.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami, sosem karmelowym lub musem owocowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz