środa, 22 sierpnia 2012

Babeczki kokosowe z malinami

Nie są to typowe muffiny, ale babeczki z niesamowitym aromatem masła i kokosu. Przepis z Kwestia Smaku.
na 12 sztuk
·        150 g masła
·        1 szklanka cukru
·        1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·        2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
·        3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka
·        1/3 szklanki mąki pszennej
·        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów lub płatków migdałów
·        36 malin (po 3 do jednej babeczki)

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru i charakterystycznego aromatu. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii (opcjonalnie lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. 
Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia,  mieszać przez około 1 minutę. Wymieszać z wiórkami kokosowymi lub zmielonymi płatkami migdałów. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 3 maliny wciskając je w ciasto do połowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec przez około 20 minut , aż urosną a patyczek wetknięty w środek będzie już suchy - należy uważać, aby nie przepiec babeczek, lepiej wyjąć je wcześniej, masa jeszcze zastygnie). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz