piątek, 24 sierpnia 2012

Chleb razowy na ciemnym piwie z syropem klonowym


/przepis od Anny/
·      425 g gęstego zakwasu (żytniego) dokarmionego nie później niż 10- 12 h wcześniej
·      175 g ciemnego piwa o karmelowym aromacie (Fortuna czarne z Browaru w Miłosławiu)
·      3 łyżki syropu klonowego
·      7 g soli morskiej
·      250 g mąki pszennej chlebowej (750)
·      50 g wody
·      5 g świeżych drożdży

 ·      otręby u mnie owsiane, olej do wysmarowania keksówki

W dużej misce mieszamy zakwas, wodę, sól, piwo i syrop.
Dodajemy mąkę i drożdże. Pozostawiamy przykryte ściereczką na 1h.
Po tym czasie mieszamy ponownie, następnie przekładamy do keskówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wierzch chleba można również posypać otrębami. Pozostawiamy przykryty ściereczką na 2 h.
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 230°C.przez 15 minut, następnie w 200 stopniach C. jeszcze ok. 35 minut.
Wyjmujemy z keksówki i studzimy chleb na kratce, do całkowitego wystygnięcia.
Pyszny! Kwaskowo-słodkawy. Polecam!

2 komentarze:

  1. Twój blog został nominowany przez http://www.szybkozjesc.pl do Versatile Blogger Award :)
    Szczegóły na http://www.szybkozjesc.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń