Oprócz kiszonych, z curry i pieprzem oraz z chili w tym sezonie trzy nowe przepisy na ogórki, których w tym roku mnóstwo. Znajomi obdarowują mnie, a ja chętnie przetwarzam.
Ogórki z tabasco
przepis z Rzeszowa via Londyn
·
5 kg ogórków (bez
obierania)
·
4 główki czosnku
·
8 łyżek soli
·
7-8 łyżek czerwonego tabasco
·
750ml octu 10%
·
1kg cukru
·
12 łyżek oleju
Ogórki pokroić w plasterki. Dodać obrany czosnek i
sól. Odstawić na 3 godziny. ( wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa). Ocet
z cukrem, tabasco i olejem zagotować. Zalać ogórki i zostawić na 12
godzin. W
słoikach poukładać ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować 3-5 minut.
Koreczki z ogórków z curry
Przepis od pani Zosi
- 5 kg ogórków
- 6 dużych cebul (dałam dużo małych cebulek-szalotek)
- 4 łyżki soli
- 4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki curry
- 4 łyżeczki kopru suszonego
- 4 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
Ogórki umyć i pokroić w
krążki-koreczki, cebule pokroić w ćwiartki wzdłuż. Zasypać przyprawami,
wymieszać i zostawić na 3 godziny. Zalewę zagotować. Układać
ogórki w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Ogórki chilli i miodem
Przepis sieci
·
2 kilogramy
ogórków
·
2 łyżki soli
·
3 szklanki wody
·
1 szklanka octu
·
1 szklanka cukru
·
4 łyżki miodu
płynnego
·
1 łyżeczka chili
w proszku
Ogórki umyć i pokroić w
krążki/plasterki, posolić i odstawić na 2 godziny. Odlać powstały płyn. Zagotować wodę z cukrem,
miodem, chili i ostudzić.
Ułożyć ogórki w słoikach i
zalać zimna zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz