niedziela, 5 sierpnia 2012

Ogórki 2012

Oprócz kiszonych, z curry i pieprzem oraz z chili w tym sezonie trzy nowe przepisy na ogórki, których w tym roku mnóstwo. Znajomi obdarowują mnie, a ja chętnie przetwarzam. 
Ogórki z tabasco
przepis z Rzeszowa via Londyn

·      5 kg ogórków (bez obierania)
·      4 główki czosnku
·      8 łyżek soli

·      7-8 łyżek czerwonego tabasco
·      750ml octu 10%
·      1kg cukru
·      12 łyżek oleju

Ogórki pokroić w plasterki. Dodać obrany czosnek i sól. Odstawić na 3 godziny. ( wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa). Ocet z cukrem, tabasco i olejem zagotować. Zalać ogórki i zostawić na 12 godzin. W słoikach poukładać ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować 3-5 minut. 

Koreczki z ogórków z curry
Przepis od pani Zosi
  • 5 kg ogórków
  • 6 dużych cebul (dałam dużo małych cebulek-szalotek)
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki kopru suszonego

  • 4 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu

Ogórki umyć i pokroić w krążki-koreczki, cebule pokroić w ćwiartki wzdłuż. Zasypać przyprawami, wymieszać i zostawić na 3 godziny. Zalewę zagotować. Układać ogórki w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 10 minut.

Ogórki chilli i miodem
Przepis sieci
·         2 kilogramy ogórków
·         2 łyżki soli
·         3 szklanki wody
·         1 szklanka octu
·         1 szklanka cukru
·         4 łyżki miodu płynnego
·         1 łyżeczka chili w proszku
Ogórki umyć i pokroić w krążki/plasterki, posolić i odstawić na 2 godziny. Odlać powstały płyn. Zagotować wodę z cukrem, miodem, chili i ostudzić.
Ułożyć ogórki w słoikach i zalać zimna zalewą. Pasteryzować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz