sobota, 16 lutego 2013

Rolada szpinakowa


  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g *
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku (dałam 4)
  • łyżeczka masła
  • 3 jajka
  • 300g serka President  śmietankowy ze szczypiorkiem *
  • łosoś wędzony w plastrach (ok. 100 g) *
Na patelni podsmażamy z masłem dodajemy rozmrożony i odciśnięty na sitku szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Odparowujemy i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę do szpinaku, delikatnie, mieszamy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy całość, żeby nie było grudek. Wylewamy na dużą blachę (taką, która odpowiada wielkości piekarnika, zazwyczaj jest z nim w komplecie, nie taką wysoką do pieczenia ciasta) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w 190 st.
Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak, żeby pokrył całość. Zawijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a potem kroimy w plastry.
* - zakupy zrobiłam w Biedronce!
Przepis od Basi, której szpinakowe ciasto było bardziej suche. Moje wyszło wilgotne.

1 komentarz: