składniki (na
ok 40 niedużych sztuk)
ciasto:
- 300g mąki żytniej (pomieszałam z pszenną)
- 150g margaryny
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 100ml wody
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli
na nadzienie:
- 200g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
Do miski wsypać mąkę, drożdże,
sól i zioła prowansalskie, wszystko wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść
ciasto, stopniowo dolewając wody. Wyrobione ciasto odstawić na 1godz. do
wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz.
Soczewicę ugotować w 1 szklance osolonej wody i odstawić do przestygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Do cebuli
dodać mięso, doprawić dość mocno solą i pieprzem, usmażyć. Przestudzona
soczewicę wymieszać razem z mięsem.
Wyrośnięte lekko ciasto podzielić
na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować dość cienko i wykrawać z niej
przy pomocy szklanki krążki. Na każdy krążek położyć 1 łyżeczkę farszu i
formować pierogi. Czynność powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Gotowe
pierożki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, wierzch można posmarować
rozmąconym jajkiem.
Pierogi piec w temperaturze 180
stopni na złoty kolor. Podawać najlepiej na ciepło z sosem czosnkowym.
Zrobiłam też z nadzieniem z mielonego mięsa i pomidorów. Równie pyszne!
Talerzyk od Moniki Tarasin-Lenart
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz