za White Plate
2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant lub 20 g świeżych
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
3 łyżki cukru
1 jajko
Nadzienie:
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
cukier do posypania
W małym garnuszku połączyć masło i
mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Wymieszać mąkę,
drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, wodę, jajko. Zagnieść
gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . W miseczce wymieszać cukier i cynamon.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na
prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm. Posmarować ostudzonym masłem, posypać cukrem
wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie
przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 8-10 cm od górnej krawędzi.
Następnie zwinąć dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu).
Następnie oba końce połączyć i z ciasta uformować wieniec. Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
na 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym masłem,
posypać cukrem. Piec ok. 30 minut.
Następnym razem upiekę z 1/2 porcji i w niższej temperaturze. Wyszedł gigantyczny....
Świetny blog i pyszne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJa również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.