- 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp. np. takie)
- 120 g serka mascarpone
- 80 g nutelli lub masła orzechowego
- 200 g czekolady, do obtoczenia
- 1 łyżka oleju
- kolorowe posypki
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z
nutellą/masłem orzechowym. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z
kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut
w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do
lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
(by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne
15 minut.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować
patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.Końcówkę patyczka zanurzyć
w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej
do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów
schłodzić przez około 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie,
roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej
czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować. Wbić
patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na
papierze do pieczenia. Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze
pokojowej.
Zabawne :) i bardzo słodkie, nawet jak dla Juniora! Z niezawodnego bloga Moje Wypieki
Wersja II: jasne ciasto babkowe (babka piaskowa+ czekolada ciemna i biała na polewę). Dłużej trzymałam w zamrażalniku i łatwiej się oblewało czekoladą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz