Cebularze
- 1/2 kg mąki,
- 50 g drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 łyżki cukru,
- sól
- 4 duże cebule(dałam 9 bardzo dużych)
- łyżka masła
- sól, pieprz
- mak
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżeczką mąki. Gdy wyrosną przelewamy je do mąki, następnie dodajemy jajka, rozpuszczone masło i sól. Ciasto wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Cebule kroimy na bardzo cienkie piórka. Wkładamy na patelnie najlepiej z łyżką masła i
szklimy. 2 minuty przed zdjęciem z patelni solimy ja i doprawiamy odrobiną
pieprzu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie lepimy z niego kulki (u mnie po 52 g). Odstawiamy na chwilę by podrosły, następnie je rozpłaszczamy i nakładamy duuuuużo cebuli. Całość
posypujemy makiem i pieczemy w 160 stopniach przez ok 20 minut, Muszą wyrosnąć
i się zarumienić.
Zrobiłam z 1/2 porcji 8 sztuk. Pyszne, chrupiące! Polecam! Niestety 8 sztuk, przy możliwościach mojego syna, to ciut za mało....
Uwielbiam cebularze! Szczególnie te lubelskie z dużą ilością cebuli :)
OdpowiedzUsuń