Tort cappuccino z białą czekoladą
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Suche składniki wmieszane szpatułką, bardzo delikatnie.
Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Krem z białej czekolady i cappuccino:
- 500 ml śmietany kremówki 36% dałam 30% i była za lekka)
- 210 g białej czekolady
- 2 saszetki cappuccino w proszku, każda o wadze 22 g
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać czekoladę, cappuccino, postawić na palnik i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h). Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak bitą śmietanę, przystawką do ubijania białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zważyła. Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.
Do naponczowania biszkoptu:
- pół szklanki likieru migdałowego
- 1/4 szklanki likieru z białej czekolady (nie dałam)
- 2 łyżki wody
Dodatkowo:
- kakao, pisaki czekoladowe Dr. Oetker
Odłożyć 1 szklankę kremu cappuccino do dekoracji. Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, nawilżyć go 1/3 przygotowanego wcześniej ponczu, posmarować go połową pozostałego kremu cappuccino, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, nawilżyć połową pozostałego ponczu, posmarować resztą kremu cappuccino. Przykryć ostatnim blatem ciasta, który nawilżyć resztą ponczu. Wierzch i boku ozdobić odłożonym wcześniej kremem. Udekorować. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz