środa, 17 kwietnia 2013

Cebularze

Dzisiaj w DDTVN nie miałam okazji oglądnąć jak się robi cebularze,  ale postanowiłam spróbować. Cebula, mak i bułeczka to moje ulubione połączenie! Przepis z sieci :)

Cebularze
  • 1/2 kg mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • sól
Obłożenie
  • 4 duże cebule(dałam 9 bardzo dużych)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • mak
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżeczką mąki. Gdy wyrosną przelewamy je do mąki, następnie dodajemy jajka, rozpuszczone masło i sól. Ciasto wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Cebule kroimy na bardzo cienkie piórka. Wkładamy na patelnie najlepiej z łyżką masła i szklimy. 2 minuty przed zdjęciem z patelni solimy ja i doprawiamy odrobiną pieprzu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie lepimy z niego kulki (u mnie po 52 g). Odstawiamy na chwilę by podrosły, następnie je rozpłaszczamy i nakładamy duuuuużo cebuli. Całość posypujemy makiem i pieczemy w 160 stopniach przez ok 20 minut, Muszą wyrosnąć i się zarumienić.

 
Zrobiłam z 1/2 porcji 8 sztuk. Pyszne, chrupiące! Polecam! Niestety 8 sztuk, przy możliwościach mojego syna, to ciut za mało....

1 komentarz:

  1. Uwielbiam cebularze! Szczególnie te lubelskie z dużą ilością cebuli :)

    OdpowiedzUsuń