· 100 g zakwasu żytniego
· 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
· 100 g wody (dałam 150 g)
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
· 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
· 400 g mąki pszennej
· 230 g wody
· 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżeczkę brązowego cukru)
· 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
· 1,5 łyżeczki soli
Ciasto wyrobiłam ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformowałam kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej olejem. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania na 1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformowałam okrągły bochenek i przełożyłam go do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawiłam do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 230 st C.
Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyłam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nacięłam. Ścianki piekarnika spryskałam wodą ze spryskiwacza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz