poniedziałek, 4 lipca 2011

Nie lubię agrestu...

... jest pyszny na surowo, ale trudno zrobić z niego coś. Sok? Kompot? Może ciasto? Znalazłam przepis na śliczne słodko-kwaśne babeczki z agrestem i bezą na blogu niezawodnej Doroty. Są przepyszne!

 

Słodko - kwaśne babeczki z agrestem i bezą

Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1  jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   36 sztuk agrestu
Na bezę:
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

1 komentarz:

  1. noo.. i na pewno pychunia
    ja lubię np. placek z marcepanem i agrestem
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń