niedziela, 6 maja 2012

WP#129 Chlebki pita

Wraz z Gosienkah z Mojego Podwórka zapraszam do majowej Weekendowej Piekarni. Nasza majowa Gospodyni wybrała proste, ale jakże wdzięczne chleby pita.
Chleby pita 
1 1/8 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
 Przygotować zaczyn z drożdży, wody i cukru, odstawić go na 10 min. Po tym czasie dodać oliwę, sól i 2 szklanki mąki. Wymieszać i dodać ostatnią szklankę mąki. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto (jeśli trzeba można podsypać je jeszcze małą ilością mąki, tak, aby ciasto się nie kleiło. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Na lekko obsypanym mąką blacie uformować ciasto w podłużny wałek i następnie podzielić je na 8 części. Z poszczególnych kawałków uformować kulki i umieścić pod wilgotną ściereczką. Kulki po kolei rozwałkować na krążki (nie mogą być zbyt cienkie). Przykryć je ponownie wilgotną bawełnianą ścierką, upewniając się, że poszczególne krążki nie przykleją się do blatu (podsypać mąką). Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni, umieścić partiami na kartce wyłożonej papierem do pieczenia (ja tego nie zrobiłam przy pierwszej partii i ciasto wrosło w kratkę :-)). Piec ok 4-5 min, do momentu aż będą zrumienione. Wyjąć z piekarnika i studzić pod wilgotną ściereczką .
Po ostygnięciu można je przechowywać w woreczku w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
Przed podaniem ponownie odgrzewać przez kilka minut w piekarniku (ale w mniejszej temperaturze) i podawać z dowolnymi dodatkami (u mnie kurczak gyros, ogórek, pomidor, sałata, sos czosnkowy).

3 komentarze:

  1. piękne Ci wyszły!!! Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM! :) z sosem czosnkowym bym zjadła :) zapraszam do mnie na rymowane przepisy http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis,z pewnością spróbuje!
    zapraszam do mnie ;) http://szafrananyzikardamon.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń