Składniki:
· 2 1/2 dag drożdży
· 1 szklanka mleka
· 1 jajko
· 30 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
· szczypta soli
· 1/4 szklanki cukru
· 4 1/2 szklanki mąki pszennej
· białko lub jajko do posmarowania
· kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru) lub mak,
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, masło i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4, 5 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Plotłam z 5 części wg instrukcji. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać godzinę, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz