piątek, 24 grudnia 2010

Chałki

Składniki:
·       2 1/2 dag drożdży
·       1 szklanka mleka
·       1 jajko
·       30 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
·       szczypta soli
·       1/4 szklanki cukru
·       4 1/2 szklanki mąki pszennej
·       białko lub jajko do posmarowania
·       kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru) lub mak,

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, masło i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4, 5 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Plotłam z 5 części wg instrukcji. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać godzinę, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką lub makiem. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz