niedziela, 26 grudnia 2010

Solanki

Pyszne bułeczki posypane gruboziarnista solą i kminkiem. Przepis od Tatter, ale zrobiłam z 1/2 porcji.
Pyszne z masełkiem :) Lub saute.

Rogaliki solanki

·        500 g maki pszennej chlebowej
·        1 łyżeczka soli
·        1 żółtko
·        1 szklanka (250 ml) letniego mleka pół na pół z woda
·        1 plaska łyżeczka drożdży suchych
Do smarowania przed zwinięciem: ·1 łyżka oleju
Do smarowania przed pieczeniem: ·1 białko, sól morska, opcjonalnie kminek
Wymieszać make, drożdże i sol. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości) Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 0,5 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, ze solanki maja być proste. Dobrze podwinąć końcóweczki pod spód, żeby się nie rozwinęły podczas pieczenia.
Wyłożyć na blaszkę i odstawić do napuszenia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać sola morska (ewentualnie kminkiem). Piec w 250 st. C do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz