Pyszne z masełkiem :) Lub saute.
Rogaliki solanki
· 500 g maki pszennej chlebowej
· 1 łyżeczka soli
· 1 żółtko
· 1 szklanka (250 ml) letniego mleka pół na pół z woda
· 1 plaska łyżeczka drożdży suchych
Do smarowania przed zwinięciem: ·1 łyżka oleju
Do smarowania przed pieczeniem: ·1 białko, sól morska, opcjonalnie kminek
Wymieszać make, drożdże i sol. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości) Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 0,5 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, ze solanki maja być proste. Dobrze podwinąć końcóweczki pod spód, żeby się nie rozwinęły podczas pieczenia.
Wyłożyć na blaszkę i odstawić do napuszenia na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać sola morska (ewentualnie kminkiem). Piec w 250 st. C do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz